Despre pasiuni si alte alea- sarituri cu skiurile

Acum multi ani am ajuns sa ma uit pe Eurosport la sarituri cu skiurile. Spre norocul meu am prins chiar etapa de zbor cu skiurile care are loc la Planica pe trambulina Letalnica. Nu pot sa va spun cat de spectaculoase sunt sariturile de la zbor. Ca sa va faceti o idee viteza la desprinderea de pe masa trambulinei depaseste 100 km/h iar recordul de lungime e la 239 de metri sariti in 2005 de Bjorn Einar Romoren din Norvegia.
Saritorii care mi-au atras atentia au fost finlandezii Matti Hautamaki si Janne Ahonen, primul pentru ca a detinut un an de zile recordul mondial, al doilea pentru ca are un stil impecabil, amandoi pentru ca sunt finlandezi. De atunci astept cu nerabdare sa inceapa sezonul de sarituri, cele pe zapada, cele pe iarba nu prea au farmec. Sezonul incepe in Finlanda, in fiecare week-end sunt de obicei cate doua manse de cupa mondiala. Vinerea au loc calificarile dupa care 40 de saritori intra in mansa intai plus cei 10 ocupanti ai primelor locuri care sunt precalificati. In mansa secunda trec doar primii 30 de saritori care, logic, ocupa primele 30 de locuri dupa mansa intai.
In afara de mansele de zbor de la Planica, preferatele mele sunt Tuneul Celor 4 Trambuline si Turneul Nordic. Turneul Celor 4 Trambuline (Germania/Austria) are loc la cumpana dintre ani, o mansa are loc in decembrie (Oberstdorf), restul sunt in ianuarie (Garmisch- Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen). Fiecare mansa are cate un castigator, cel care strange cele mai multe puncte la final este castigatorul turneului. Prima mansa se desfasoara in sitem knock-out, ultimul calificat se dueleaza cu ocupantul locului 1, penultimul cu locul 2 and so on, cel cu saritura mai lunga se califica in mansa secunda. Un lucky-looser este un sportiv care nu a avut o saritura de-ajuns de buna pentru a se califica dar care in final se incadreaza la punctaj in primii 30. Daca doriti mai multe detalii Google it, este inutil sa insir aici regulament si alte povesti. Mai spun atat: in sezonul 2005-2006 turneul a avut doi castigatori: Janne Ahonen si Jakub Janda, egalitatea fiind stabilita la ultima saritura din turneu.
Anul acesta sezonul a fost dominat de Simon Ammann dar a fost si sezonul in care Janne Ahonen s-a reintors in competitie scopul lui fiind obtinerea unei medalii olimpice. Din pacate pe trambulina mica a terminat pe locul 4 iar in competitia de pe trambulina mare s-a accidentat. Acum astept sa anunte daca va participa si in sezonul viitor. Dap, he’s my favourite jumper! Si apropo de el, in 2005 a avut cea mai lunga saritura la Planica dar a cazut la aterizare. Ca o saritura sa fie omologata ca record saritorul trebuie sa nu atinga zapada la aterizare cu altceva decat schiurile. De asemenea acesta este si un motiv pentru care se pot pierde foarte multe puncte la stil. Un factor important pentru a lua note mari la stil este si prezenta telemarkului.
Anul acesta s-a schimbat regulamentul de notare, inainte erau note pentru stil si lungime, daca se modifica pozitia barei de start sportivii care sareau inainte de acest moment erau obligati sa repete sariturile. Acum pozitia poate fi modificata oferindu-se o compensatie. Compensatii se ofera si in functie de viteza vantului sau daca este de portanta sau nu(vant din fata).
Va las aici la urma un clip: saritura lui Ahonen din 2005 care m-a tinut cateva secunde cu sufletul la gura.

Advertisements

About Diana

Rock concerts & tennis.
This entry was posted in Day to Day, Romanian. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s